De toekomst van de Rotterdamse haven

HBR2030v7.114

Hoe zien jongeren de toekomst van de haven? Op verzoek van de directie van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR), hebben Rotterdamse jongeren nagedacht over de toekomst van de Rotterdamse haven. Tijdens drie co-creatie sessies zijn zo’n 50 ideeën en toekomstbeelden ontstaan. Als procesmanager was het mijn rol om uit deze input een aantal strategische hoofdlijnen te destilleren en deze te verwerken tot een presentabele visie.

Aan de hand van 3 thema’s heb ik een visie opgesteld die door Henk van Dijke op inspirerende wijze is vertaald naar een powerpoint presentatie. De transitie naar renewable energy, de opkomst van de 3D-printer en distributed manufacturing zijn voorbeelden van veranderingen die consequenties zullen hebben voor het haven-industrieel-complex van Rotterdam. Ook werd gekeken naar de relatie met de stad en de vraag of water meer kan zijn dan een weg naar de kade.

Hans Smits, CEO HbR, was aangenaam verrast door de frisheid van de ideeën. De manier waarop deze jongeren naar de toekomst van de haven kijken, was voor de voltallige directie van het HbR een eye-opener en een bron van inspiratie. Een aantal thema’s is terug te vinden in de toekomstvisie 2030 die het HbR twee jaar later publiceerde.

  • Date
    2009
  • Categories
    Communicatie, Presenteren, Schrijven, Visie
  • Client
    Young EDBR / HbR
See Project

Meer projecten